در طب سنتی دردهای مفصلی در 5 گروه قرار می گیرند که برای هر یک از آن ها نسخه متفاوتی باید تجویز کرد؛ در واقع علت ایجاد دردهای مفصلی ناشی از سوء مزاج در طب سنتی به 3 دلیل سوء مزاج گرم (غلبه گرمی در مفصل)، سرد (غلبه سردی در مفصل) و خشک تقسیم می شود.
علاج دردهای مفصلی با طب سنتی
گروه اول بیماری های مفصلی، دردهای دموی است
که احساس درد همراه با ورم و تغییر رنگ مفصل از علائم آن است. این بیماری در سن
نوجوانی و جوانی بیشتر است و در فصل گرم سال نیز بیشتر دیده می شود. بنابراین کاهش
غلظت خون و مصرف غذا و دارویی که حرارت بدن را کاهش دهد، توصیه می شود.
به طور کلی، اگر به دردهای مفصلی ناشی از سوءمزاج گرم مبتلا باشید، باید مصرف مواد غذایی کاهنده دمای بدن مانند شربت لیمو یا آب انار را در برنامه غذایی خود داشته باشید. عناب ساده یا دم کرده بخورید یا از آلو به عنوان میوه دفع کننده صفرا کمک بگیرید.
گروه دوم بیماری های مفصلی ناشی از افزایش صفرا است
در این بیماری مفصل کمی ورم می کند و رنگ آن قرمز مایل به زرد است. این بیماری
بیشتر در افراد گرم مزاج و در سن جوانی شیوع دارد. به طور کلی اگر به دردهای مفصلی
ناشی از سوءمزاج خشک مبتلا باشید، می توانید خوراکی هایی که رطوبت را به بدنتان
بازمی گردانند، مصرف کنید. مثلاً شیر و بادام، جزو خوراکی هایی هستند که بسیار
مفیدند.
گروه سوم بیماری های مفصلی ناشی از افزایش بلغم بدن
است
در این دسته که بیشتر در جامعه دیده می شود، مفصل متورم، سفیدرنگ و هنگام لمس
کردن آن سردی احساس می شود. این بیماران مصرف مواد غذایی با مزاج سرد را باید کاهش
دهند. از طرفی این افراد زمانی که در معرض سرما قرار می گیرند، احساس درد بیشتری
می کنند حتی در فصل تابستان وقتی فرد مقابل وسایل سرمایشی قرار می گیرد، احساس درد
می کند.
برای درمان باید این بیماران غذاهایی با مزاج گرم مصرف کنند. مصرف نخود، گوشت کبک یا بلدرچین همراه با کمی ادویه، غذای مناسبی است. همچنین مصرف غذا و داروهای مسهل و مالیدن روغن های گیاهی با مزاج گرم مانند بابونه و بادام تلخ به تسکین درد کمک می کند.
اگر به درد مفصلی ناشی از سوءمزاج سرد مبتلا باشید، باید مواد غذایی با طبع گرم مصرف کنید و مفاصل خود را هم با این مواد غذایی ماساژ بدهید. همچنین می توانید گردو را با زیره سبز بکوبید و آن را با عسل، خمیر کنید. سپس این خمیر را روی زانوهای خود بگذارید و روی آن را ببندید تا مفصل عرق کند و دردهایش کمتر شود. گردو، خاصیت ضدالتهابی دارد و خوردن آن هم می تواند درد و التهاب ناشی از سوءمزاج سرد را کاهش دهد.
همان طور که ذکر شد درد ناشی از سوء مزاج سرد در جامعه ی ما بیشتر است. برای کاهش درد می توان از تخم مرغ عسلی با اندکی نمک و فلفل سیاه با نان سنگک، نان سنگک با مربای بالنگ یا مربای "به" یا عسل و اندکی کره، نان سنگک با ارده و شیره انگور، همچنین نان سنگک با ارده و عسل بهره برد.
به عنوان وعده ناهار یا شام استیک شترمرغ، استیک گوشت گوسفند، چلو گشنیز، چلو زیره، خورشت کرفس، خورشت قورمه سبزی، خورشت فسنجان، خورشت سیب درختی، خورشت "به"، چلو هویج و آبگوشت قرطم بسیار مفید است. طرز تهیه آبگوشت قرطم به این نحو است که 100 گرم گوشت ترجیحاً بره یا بزغاله همراه با 200 گرم نخود با قدری زعفران و زنجبیل و نمک بپزید. همچنین جداگانه 2 قاشق غذاخوری تخم قرطم یا کافشه را با 1 لیوان آب در مخلوط کن خوب خرد و صاف کنید، عصاره قرطم را کمی قبل از مصرف به غذا اضافه کرده و غذا را با نان سنگک مصرف کنید.
متن کامل مقاله در وبسایت
نوآورد قابل مشاهده است.
منبع: نوآورد -
تبیان
- ۹۴/۱۱/۱۹