روغن نارگیل از معدود مواد غذایی است که می تواند به عنوان یک ابر غذا (Superfood) طبقه بندی شود. ترکیب منحصر به فرد اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل اثرات شگرفی بر سلامت انسان دارد. 7 خاصیت اثبات شده روغن نارگیل در ادامه این مقاله بیان خواهد شد.
ترکیب منحصر به فرد اسیدهای چرب با
خواص دارویی قدرتمند
روغن نارگیل یکی از غنی ترین منابع
روغن اشباع به شمار رفته و حدود 90% از اسیدهای چرب موجود در آن، به حالت اشباع می
باشند. هر چند در گذشته روغن نارگیل به دلیل برخورداری از مقادیر بالای چربی اشباع،
ماده ای مضر محسوب می شد، اما داده های جدید نشان می دهد که چربی های اشباع بی ضرر
هستند. در واقع نتایج حاصل از مطالعات بسیار گسترده بر روی صدها هزار نفر، نادرست
بودن فرضیه ((تاثیر مصرف روغن اشباع بر گرفتگی عروق)) را اثبات می کند.
اکثر اسیدهای چرب موجود در مواد غذایی را اسیدهای چرب زنجیره بلند تشکیل می دهند، اما روغن نارگیل حاوی اسیدهای چرب زنجیره متوسط می باشد که به اصطلاح تری گلیسیرید های زنجیره متوسط (MCT) نامیده می شوند.
یکی از تفاوت های مهم میان اسیدهای چرب زنجیره بلند و متوسط، نحوه متابولیسم آنها در بدن می باشد. اسیدهای چرب زنجیره متوسط مستقیما از دستگاه گوارش به کبد منتقل می شوند، جایی که به عنوان منبع تامین سریع انرژی مورد استفاده قرار می گیرند و یا تبدیل به اجسام کتونی (Ketone Bodies) می شوند؛ اجسام کتونی دارای اثرات درمانی بر اختلالات مغزی نظیر صرع و آلزایمر هستند.
افزایش میزان مصرف انرژی و چربی سوزی
((یک کالری، یک کالری نیست))
چاقی از جمله بزرگترین معضلات سلامتی در عصر حاضر است. در بحث افزایش وزن، علاوه بر میزان مصرف کالری، منبع تامین کالری نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ به عبارت دیگر مواد غذایی مختلف تاثیرات متفاوتی بر وزن انسان دارند. روغن نارگیل به دلیل برخورداری از تری گلیسیرید های زنجیره متوسط (MCT)، در افزایش میزان مصرف انرژی و چربی سوزی موثر است. نتایج یک مطالعه نشان می دهد که مصرف 30-15 گرم تری گلیسیرید های زنجیره متوسط در روز، مصرف انرژی روزانه را 5% (یعنی حدود 120 کالری) افزایش می دهد.
مقابله با عفونت از طریق نابودی
باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها
حدود 50% از اسیدهای چرب موجود در
روغن نارگیل، اسید لوریک 12 کربنه است. همچنین گوارش آنزیمی روغن نارگیل سبب شکل
گیری مونوگلیسیریدی به نام مونولورین می شود. اسید لوریک و مونولورین هر دو
توانایی از بین بردن عوامل بیماری زا نظیر باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها را
دارند. باکتری بسیار خطرناک استافیلوکوکوس اورئوس و قارچ کاندیدا آلبیکنس (یکی از علل
شایع عفونت های قارچی)، از جمله عوامل بیماری زایی هستند که توسط اسید لوریک و
مونولورین نابود می شوند.
رفع گرسنگی و کاهش میزان مصرف مواد
غذایی
کاهش گرسنگی از دیگر مزایای مصرف
روغن نارگیل است. این امر می تواند ناشی از نحوه متابولیسم اسیدهای چرب روغن
نارگیل باشد، زیرا اجسام کتونی ]حاصل از گوارش تری گلیسیرید های زنجیره متوسط موجود در روغن
نارگیل[ سبب کاهش اشتها می شوند.
در پژوهش نخست، افراد شرکت کننده (6 نفر) مقادیر مختلفی از تری گلیسیرید های زنجیره بلند و متوسط را مصرف نمودند. بر اساس نتایج، کسانی که بیشترین میزان تری گلیسیرید های زنجیره متوسط (MCT) را دریافت کرده بودند، روزانه به طور متوسط 256 کالری کمتر مصرف می کردند. نتایج دیگر مطالعه نشان می دهد که مصرف تری گلیسیرید های زنجیره متوسط در وعده صبحانه، سبب کاهش قابل توجه میزان کالری مصرفی در ناهار می شود.
متن کامل مقاله در وبسایت نوآورد قابل مشاهده است.
منبع: نوآورد - AuthorithyNutrition- ۹۴/۱۱/۱۹