بدون شک شما با کربوهیدرات آشنا هستید و میدانید که بخشی از هر رژیم غذایی را منابع کربوهیدراتی تشکیل می دهند. کربوهیدرات یک مولکول بزرگ بیولوژیک یا ماکرومولکول تشکیل شده از اتمهای کربن، هیدروژن و اکسیژن است. کربوهیدراتها در بدن به گلوکز تبدیل میشوند که در روند متابولیسم انرژی لازم برای انجام کارکردهای بدنی و فعالیت جسمی را فراهم میکند.
کربوهیدراتها سوختی ایده آل برای بدن و عملکردهای بدن هستند و انرژی مورد نیاز برای عضلات، مغز و سیستم اعصاب بدن را فراهم می آورند. در حقیقت مغز انسان به مصرف کربوهیدراتها به عنوان منابع انرژی خود وابسته است. کربوهیدراتها در میوه، سبزی، حبوبات و محصولات لبنی و غذاهای تهیه شده از محصولات غله کامل و شیرین کنندههایی نظیر: شکر، عسل، شیره قند و…. یافت میشوند.
قند،
نشاسته و فیبر
سه نوع
کربوهیدرات وجود دارد: قند، نشاسته و فیبر
· قند به صورت طبیعی در بعضی غذاها یافت میشود، شامل: میوه ها، عسل، آبمیوه، شیر و سبزیجات.
· نشاسته از تعداد زیادی واحدهای مختلف قند متصل بهم ساخته شده است. غذاهای نشاستهای، مانند نان، برنج، سیبزمینی و ماکارونی.
· فیبر تنها در غذاهایی که از گیاهان بدست میآید پیدا میشود و در دستگاه گوارش بطور کامل تجزیه نمیشود. فیبر به حفظ سلامت رودهها کمک میکند و بعضی از انواع آن برای کاهش کلسترول مفید هستند.
کربوهیدرات ساده و کربوهیدرات
پیچیده
کربوهیدرات ساده که از یک یا ۲ واحد قندی تشکیل شده اند به سرعت هضم می شوند. کربوهیدرات ساده شامل مونو ساکاریدها یا
قندهای تک واحده و دی ساکاریدها یا قندهای دو واحده هستند. مونوساکاریدها شامل
گلوکز، فروکتوز و گالاکتوز میشوند. این قندها میتوانند به طور مستقیم جذب شوند و
برخلاف دی ساکاریدها و پلی ساکاریدها، به تجزیهی بیشتر توسط آنزیمها نیاز ندارند.
مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ساده میتواند سبب افزایش سطوح قند خون گردند و همچنین ترشح انسولین را افزایش میدهند. این امر میتواند موجب افزایش اشتها و تجمع بیش از حد چربی شده و چاقی را تقویت نماید.
کربوهیدراتهای پیچیده به لحاظ ساختمانی پیچیده تر از کربوهیدرات ساده هستند و زمان بیشتری را برای هضم و جذب نیاز دارند. کربوهیدرات پیچیده به تدریج وارد جریان خون می گردند و تنها یک افزایش ملایمی را در سطوح انسولین خون تحریک مینماید که در نتیجه اشتها را تعدیل میکند و منجر به تجمع مقادیر کمتری از کربوهیدراتها به صورت چربی می گردد.
علاوه بر این بر اگر منابع کربوهیدرات از نوع تصفیه نشده (سبوس دار) و محتوای فیبر کافی باشند به مراتب زمان بیشتری برای هضم و جذب آن لازم است. کربوهیدرات های تصفیه نشده و سبوس دار در محصولاتی نظیر: برنج قهوه ای، ماکارونی و پاستای گندم کامل و نانها و غلات سبوس دار یافت می شوند.
متن کامل این مقاله در وبسایت نوآورد قابل مشاهده است.
- ۹۴/۱۱/۱۹