سرطان یکی از معضلات بزرگ علم طب است که اگرچه علم قرن حاضر همچنان ناتوان از پیشگیری قطعی و درمان قطعی بعضی از انواع آن است، اما تلاش ها ادامه دارد و پزشکان توانسته اند طول عمر و کیفیت زندگی بیشتر مبتلایان به این بیماری را افزایش دهند. نکته مهمی که بیش از هر چیزی توجه ها را به خود جلب کرده، شناخت عوامل سرطان زا و دور کردن آنها از زندگی بشر است.
یکی از این عوامل مهم عادت ها و شیوه زندگی نادرست انسان هاست. محققان به این نتیجه مهم رسیده اند که تقریبا 30 درصد تمامی موارد سرطان ریشه در عادت های غذایی افراد دارد و با تغذیه درست، فعالیت فیزیکی کافی و داشتن وزن مناسب، می توان از یک سوم سرطان های شایع در کشورهای با درآمد بالا و یک چهارم سرطان های شایع در کشورهای با درآمد پایین پیشگیری کرد.
موسسه تحقیقات سرطان آمریکا به 10 نکته مهم برای جلوگیری از سرطان که مرتبط با عادت های غذایی و اصلاح شیوه زندگی است، اشاره کرده است که در این مطلب به آن می پردازیم.
پیشگیری از سرطان با اصلاح عادت های غذایی و سبک زندگی
وزن خود را متعادل نگه دارید
اضافه وزن یکی از مهم ترین عوامل خطر برای سرطان است.
چاقی باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان روده، پستان (بعد از یائسگی)، دیواره
داخلی رحم یا آندومتر، مری (آدنوکارسینوم)، پانکراس، کلیه و احتمالا کیسه صفرا می
شود. فرمولی وجود دارد به نام شاخص وزن بدن
(BMI) که افراد می توانند از روی آن متوجه شوند وزن متناسبی
نسبت به قدشان دارند یا نه؟
در این فرمول اگر شاخص وزن بدن بین 18 تا 25 (برای سفیدپوستان)، باشد، عادی تلقی می شود ولی در این شاخص به سن، نژاد و جنسیت افراد نیز باید توجه کرد. این عدد ممکن است با توجه به موارد ذکر شده کمی تغییر کند. وزن سالم فقط در گروه انتخاب رژیم های غذایی مناسب با انرژی کم و پرهیز از نوشیدنی های حاوی شکر و مواد پرچرب و... و داشتن فعالیت فیزیکی و ورزش در زندگی است. توصیه این است که حتی الامکان لاغر بمانید ولی کمبود وزن نداشته باشید.
از غذاهای گیاهی بیشتر استفاده کنید
مواد غذایی با منشاء گیاهی از بدن در مقابل سرطان محافظت می کنند. سبزیجات آلیومی
(سیر، تره و...) به احتمال زیاد از سرطان معده و روده بزرگ جلوگیری می کنند. مصرف
میوه خطر ابتلا به سرطان دهان، نای، حلق، مری، ریه و معده را کاهش می دهد. ترکیبات
بیواکتیو مانند کاروتینوئیدها (سبزیجات رنگی)، اسید فولیک ها (سبزیجاتی با برگ سبز
و خانواده کلم)، گلوکزسینولات ها (کلم ها) و سولفیدهای خانواده آلیوم (سیر و پیاز)
را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
موسسه جهانی پژوهش های سرطان در آمریکا توصیه می کند حداقل 5 وعده (حدود 400 گرم) از انواع سبزیجات و میوه و مواد غیرنشاسته ای در روز مصرف شود.
مصرف گوشت قرمز و گوشت مزه دار شده را محدود کنید
مصرف گوشت قرمز را محدود کنید و از خوردن گوشت های سرخ کرده بپرهیزید. مصرف گوشت
قرمز (گوشت گاو، بره، خوک و اسب) و گوشت فرآوری شده (گوشت کنسرو شده با نمک یا
محصولات گوشتی حاوی مواد نگهدارنده مانند کالباس، سالامی، سوسیس و...) به طور قابل
توجهی خطر سرطان کولورکتال (روده بزرگ) را افزایش می دهد. موسسه جهانی پژوهش های
جهانی سرطان و موسسه پژوهش سرطان آمریکا پیشنهاد می کند مصرف گوشت قرمز را به 500
گرم در هفته کاهش دهید. اگر وعده های گوشتی متوسط باشد، حدود 5 وعده در هفته خواهد
شد.
از غذاهای چرب و شیرین دوری کنید
از مصرف غذاها و نوشیدنی هایی که باعث افزایش وزن می شوند، خودداری کنید. مصرف غذاهای پرانرژی را کمتر کنید. غذاهای پرچرب و
کم فیبر یا نوشیدنی های حاوی شکر زیاد پرانرژی هستند.
متن کامل مقاله در وبسایت نوآورد قابل مشاهده است.
- ۹۴/۱۱/۱۰