با وجود اینکه خواب یکی از ضروریات جسمی سالم است، ولی از طرفی بیش از حد خوابیدن نیز خود میتواند علامت برخی بیماریها باشد. مطالعات صورت گرفته نشان میدهد، افرادی که ساعات زیادی در طول روز میخوابند، ممکن است مبتلا به بیماریهای قلبی - عروقی و دیابت باشند و یا خطر مرگ در آنها به مراتب بیشتر است.
مضرات زیاد خوابیدن
خواب از جمله نیازهای انکارناپذیر آدمی است که با بروز مشکلاتی مانند بدخوابی، کم
خوابی و ... میتواند ناهماهنگی های فراوانی را در بدن ایجاد کند. در واقع، خواب
فرآیندی است که طی آن بدن به آرامش نسبی دست پیدا کرده، سوخت و ساز بدن افزایش
یافته و روند جوانسازی سیستمهای بدن از قبیل سیستم ایمنی، اسکلتی، ماهیچهای و
عصبی شدت میگیرد.
مقدار خواب هر شخص در سنین مختلف، متفاوت بوده و ساعت بیولوژیکی (داخلی) بدن با بالا رفتن سن دچار تغییر و تحول میشود، اما گاهی مدت زمان خوابیدن در فرد تا حدی افزایش مییابد که طول روز و شب به خوابیدن اختصاص مییابد و شخص عملا قادر به انجام کار مفیدی نیست.
خوابیدن زیاد همان خطرات کم خوابی را برای سلامتی در پی دارد، اگر چه مطالعه آکادمی پزشکی خواب آمریکا نشان می دهد خطر بیماری عروق کرونر، سکته مغزی و دیابت در بین افرادی که زیاد می خوابند، بیشتر است.
به طور کلی، نوزادان تازه متولد شده تا دو ماهه بین 12 تا 18 ساعت از روز، نوزادان دو تا یازده ماهه بین 14 تا 15 ساعت، نوپاهای یک تا سه ساله 12 تا 14 ساعت، کودکان سه تا پنج ساله 11 تا 13 ساعت، کودکان پنج تا ده ساله بین 10 تا 11 ساعت، نوجوانان ده تا هیجده ساله 8 تا 9 ساعت و بزرگسالان بالای هیجده سال نیز بین 6 تا 8 ساعت خواب شبانه نیاز دارند.
زمانی که بدن به پایینترین دمای خود در طی شش ساعت خوابیدن نزدیک شود و نیز مقدار هورمون «ملاتونین» ترشح شده به حداکثر خود بعد از چهار ساعت خوابیدن برسد، بهترین کیفیت خواب صورت گرفته است. در واقع، کیفیت خواب به الگوهای رفتاری بستگی دارد. ساعات بیداری نیز طبق نیاز بدن بوده و در نهایت، فعالیتهای روزانه و مصرف مواد غذایی به سلامتی کمک میکند تا ساعت داخلی بدن تنظیم شود.
خواب آلودگی که معمولا در وسط روز و بعد از صرف غذا به سراغ افراد میآید، جریان ثابتی نیست. برخی فعالیتهای سبک جسمانی میتواند این خواب آلودگیها را از بین ببرد و مانع از ایجاد اختلال در خواب شبانه شود. به همین دلیل چرت وسط روز نیز نباید بیشتر از 20 دقیقه باشد، زیرا در غیر این صورت با خواب شب تداخل می کند.
دلایل خواب آلودگی در طول روز
با وجود اینکه خواب یکی از ضروریات جسمی سالم است، ولی از طرفی بیش از حد خوابیدن
نیز خود میتواند علامت برخی بیماریها باشد.
متن کامل این مقاله در وبسایت نوآورد قابل مشاهده است.
- ۹۴/۱۱/۱۰